1-Allah’ın doğadaki yaratma sanatının örnekleri sayısızdır. Kurukafa suratlı tırtıl da bunlardan biri. Muhteşem güzellikteki pembe altkanatlı kelebeğe dönüşecek olan kurukafa suratlı tırtıl, kendisiyle beslenmeye kalkan avcı hayvanları görünümüyle dehşete düşürüyor.

kurukafatırrıl1

2-Daha önce sayfamızda, kanatlarında yaratılmış olan göz desenleriyle avcılarını kendisinden uzaklaştıran kelebek ve güvelerden bahsetmiştik. Ama kurukafa suratlı tırtılda bundan fazlası var: Korkutucu gözlerin altında bir de iri dişlere benzer şekiller göze çarpıyor.

kurukafatırrıl1

3-Başta sadece kuru yaprağa benzer soluk kahverengi görünümde yaratılmış olması sayesinde kamufle olarak korunan bu canlı büyüdükçe, üzerinde önce sarı halka içindeki gözler belirir. Vahşi beyaz diş görünümlü desenler daha sonra ortaya çıkar. Kuşkusuz tırtıl bu tasarımları kendisi geliştiremez, vücuduna ekleyemez, savunma için kullanmayı bilemez.

kurukafatırrıl1

4-Bu canlı kendi vücudundaki bu tasarımların nerede ne zaman belirdiğinden, neye benzediğinden, hatta varlığından bile haberdar değildir. Güven içinde yaşamını sürdürürken Allah tarafından korunmaktadır.

kurukafatırrıl1

5-Avlanmaya gelen kuşlar, küçük ve savunmasız bir tırtıla değil, büyük bir canlının iri dişli suratına bakmakta olduklarını sanarak hızla uzaklaşırlar. Tırtılın kurukafa desenli kısmı yukarı doğru kıvırması nedeniyle buradaki derinin gerilmesi, desenin daha da büyük görünmesini sağlar.

kurukafatırrıl1

6-Burada kurukafa suratlı tırtıl için yaratılmış gizli bir savunma taktiğinden daha bahsetmek gerek: tırtılın ayakları sandığınız, aşağı kıvrılmış duran kısım aslında tırtılın başı. Pembe altkanatlı güveninlarvası olan tırtılımız, bu yöntemle avcılarını yanıltır. Hızla etkisiz hale getirmek için baş kısmından saldırdığını sanan avcılardan kaçabilir, gizlenerek arkadan yaklaştığını sanan avcıları fark edebilir.

kurukafatırrıl17-Ancak buna rağmen bu sevimli tırtılın soyu tükenme tehlikesi altında. Avcılardan korunamadıkları için değil, besin bulamadıkları için.

kurukafatırrıl1

8-Avustralya yağmur ormanlarında yaşayan minik bir tırtılın onca ağacın arasında nasıl aç kalabildiğini sorabilirsiniz. Ama kurukafalı tırtıl yemek konusunda çok seçici. Sadece tek bir tür asma yaprağı ile besleniyor. Bilimsel adı Carronia multisepalea olan bu asma yaprakları, kurukafalı tırtılın yaşadığı Queensland ve New South Wales eyaletlerindeki 600 mt yükseklikteki subtropikal yağmur ormanlarında belirli bölgelerde bulunuyor.[i]

kurukafatırrıl1

9-Tırtılımız, yavrulamak için de sadece bu bitkinin yaşadığı yeri tercih ediyor. Bu da soyun devamını zorlaştıran bir diğer faktör.  Çünkü Avusturalya yağmur ormanları her geçen gün azalıyor, tabii egzotik asma türleri de. Açıkçası tırtıl son bir yıl içinde sadece 6 noktada görüldü. Bilim adamları sayısının ciddi şekilde azalmış olabileceğini düşünüyor. Sayıları çok azaldığında, soylarının tükenmesini hızlandıran bir diğer faktör de yetişkinlerin doğada karşılaşamaz hale gelmeleridir.

kurukafatırrıl1

10-Soyu tükenme tehlikesi altındaki canlılar için özel koruma programları geliştiriliyor. Yağmur ormanlarının yok olmasının da önüne geçilmeye çalışılıyor. İnsanlara doğayı korumalarını sağlayacak şuuru kazandıracak olan, asıl olarak tüm bu canlılığın kıymetli olduğunu fark etmelerini sağlamaktır.

10tumblr_mg9njtZ6lv1qbn6nco3_500

11-Doğadaki canlıların, Allah’ın yarattığı sanatı görme fırsatı olarak özel yaratıldığını düşünen, tüm canlılara karşı Allah Katında sorumluluk hisseden bir insan onlara zarar verecek herhangi bir tavırdan doğal olarak kaçınır.

kurukafatırrıl1

12-Allah’ın bize olan sevgi ve şefkatinden dolayı doğada böylesine güzel ve çeşitli canlılar yarattığının farkında olan bir insan, Allah’a olan sevgisini onun yarattıklarına da yansıtır. Sevgi meydana geldiğinde, kötülük ortadan kalkar. Allah’ı seven, O’nu tanımaya çalışan insanlar, O’nun yarattıklarına sevgi ile bakar, özenli davranırlar.

Allah’ın herhangi bir şeyden yarattığına bakmıyorlar mı? Onun gölgeleri küçülerek sağdan ve soldan Allah’a secde eder vaziyette döner. (Nahl Suresi, 48)

Kaynak: http://dusuneninsanlaricin.com/12-resimde-kurukafali-tirtil/