1- Deniz tarakları yaklaşık 200 kadar göze sahiptirler. Tarakların bu küçük gözlerinin her biri kendi lens (mercek) ve retinası olan gözlerdir. Bu gözlerdeki mercekler ışığı toplayıp odaklamaya yarar.
2- Bunu gözlerinin arkasındaki aynaları kullanarak yaparlar.
3- Görüntüleri retinaya yansıtan aynaların neyden oluştuğunu araştıran bilim adamları, 1960’lardan beri, mikroskopik tekniklerle bunun oldukça yansıtıcı bir malzeme olan guanin kristallerinden oluştuğunu biliyorlardı.
4- Guanine doğada nadir değildir bazı beyaz örümceklerde, bukalemun derisinde ve küçük renk değiştiren kabuklularda bulunur.
5-Ancak genellikle guanin kristalleri prizmalar şeklinde oluşurlar ve prizmalar ışığı bir objektife tam olarak yansıtmak için mükemmel bir şekil değildir. Tarakların görebilmesi için bu hassasiyet önemlidir.
6-Tarağın gözlerindeki guanin kristallerinin prizma şeklinde değil kare şeklinde olduğu görülüyor.
7- Bu sayede tarak gözleriyle bir noktaya odaklanacak hassasiyeti elde edebiliyor.
8- Kareler yatay sıralı, aralarında boşluk olmayan içbükey katmanlı ve kavisli olarak birbirine bağlılar.
9- Teleskop aynası gibi optik çarpıklıkları en aza indiren pürüzsüz bir yüzey oluşturan mükemmel karelerdir.Bilimadamları hala deniz tarağının bu kristal oluşumunu nasıl kontrol ettiğini bilmiyorlar.
10- Bu canlıların beyinlerinde bir görme merkezi yoktur. Yani gözleri tarafından odaklanan görüntüler, canlının beyninde normal bir gözün gördüğü şekilde algılanmaz. Tarakların gözleri üzerinde araştırma yapan bilimadamları bu gözlerin büyük bir olasılıkla görüntü oluşturamadığını tahmin etmektedirler.
11- Taraklar bu gözleri aydınlıkla karanlığı ayırt etmek için kullanmaktadırlar ve böylece kumlu alanlardan yosunlu bölgelere doğru hareket edebilmektedirler. Ayrıca milimetrik gözleri istiridyelere çevrelerindeki hareketleri fark edebilme duyarlılığını da sağlamaktadır.
12- Tarağın gözleri yaşadığı ortamda ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahiptir ve bu gözlerin oluşumunda çok açık bir tasarım vardır. Gözler bu canlının dış dünyayı algılayabileceği bir dizi şeklinde kabuğun dış bölümüne dizilmiştir. Yani bu canlıya ihtiyacı olan gözler ihtiyacı olan uyum ve düzende verilmiştir.
Kaynak: http://dusuneninsanlaricin.com/12-maddede-deniz-taraginin-gozlerindeki-gizem/